Helbredsmæssige egenskaber

 

Hver type A-vitamin har specifikke egenskaber

Som du kan se i artiklen hvad er a-vitamin? findes der 2 basale former for A-vitamin: a) retinoider i animalske fødevarer; og b) cartotenoider i vegetabilske fødevarer

Disse to former for A-vitamin er ikke blot kemisk forskelligartede – de har også forskellige typer af helbredsmæssige egenskaber.
 
F. eks. findes xantofyllerne lutein og zeaxanthin som de eneste carotenoider naturligt inde i øjets nethinde. Derfor kan det være nærliggende for mennesker med aldersrelateret makuladegeneration (AMD) – populært kaldet “forkalkning i øjene” – at følge en kostplan, som ikke bare er rig på A-vitamin – men i særdeleshed vegetabilske fødevarer med en høj koncentration af lutein og zeaxanthin såsom eksempelvis spinat og grønkål.
 

De fleste carotenoide former for A-vitamin fungerer som antioxidante og anti-inflammatoriske næringsstoffer.
 

NB! Retinoide former for A-vitamin er især vigtige, hvad angår graviditet, børnefødsler, spædbørn, vækst hos børn, nattesyn, produktion af røde blodceller samt bekæmpelse af infektioner. Det skal dog understreges, at alle mennesker behøver retinoide former for A-vatamin.
 

Oversigt over egenskaber

Her ses et nogle eksempler på A-vitaminers gavnlige egenskaber:

 • Nattesyn: A-vitamin er især kendt for styke synet under forhold med lidt eller intet lys. Menneskets nethinde indeholder 4 slags fotopigmenter, som lagrer kemiske forbindelser af A-vitamin. En af disse pigmenter er rhodopsin, som findes i stavcellerne i øjets nethinde. Retinal medvirker i syntesen af rhodopsin og i serien af kemiske reaktioner, som forårsager den lysexcitation til stavcellerne, der tilvænner øjet nattesyn.
 •  

 • Styrkelse af immunforsvaret: Overalt i kroppen – men især i fordøjelseskanalen – spiller A-vitamin en hovedrolle i understøttelsen af immunforsvaret. Fordøjelseskanalen kan dagligt udsættes for uønskede stoffer og mikroorganismer, som immunforsvaret har til opgave at bekæmpe.
  A-vitamin spiller en væsentlig rolle, hvad angår immunforsvarets produktion og frigivelse af antistoffer samt “bremsende” funktion, der forhindrer inflammatorisk overreaktion. Immunforsvarets T-celler og B-celler kan ikke syntetiseres korrekt uden A-vitamin. Samtidig kan immunforsvaret ikke aktiveres effektivt. Jo mere kroppen bekæmper en infektion, jo mere omdanner kroppens celler retinol til retinsyre i takt med den tiltagende inflammation.
 •  

 • Fosterudvikling: Tidligt under graviditeten styrer A-vitamin den trinvise udvikling af fosterets organer.
 •  

 • Beskyttelse af hud og slimhinder: A-vitamin modner hudens celler, hvilket skyldes en direkte påvirkning af vores DNA. Det er videnskabeligt dokumenteret, at A-vitaminsyrecreme udglatter mindre rynker i huden.
   
  Læs mere om A-vitamin creme her