Hvad er a-vitamin?

 

Et fedtopløseligt vitamin

Kroppen er ikke selv i stand til at producere A-vitamin. Derfor skal vitaminet indtages via kosten.

A-vitamin er et fedtopløsligt vitamin. Dvs. vitaminet opløses i kroppen sammen med fedtstoffer fra fødevarer. I modsætning til vandopløselige vitaminer såsom B- og C-vitaminer ophobes fedtopløselige vitaminer i kroppen.

A-vitamin lagres i leveren og i fedtvæv. Derfor er det ikke nødvendigt at spise A-vitamin hver dag.

 

Typer af A-vitamin

Selvom A-vitamin findes i mange former, forekommer vitaminet kun naturligt i 2 kilder:

  • Retinoider: A-vitamin i ren form kaldes retinoider – dvs. stoffer med samme biologiske virkning som retinol. Retinoider findes i animalske fødevarer. De vigtigste former for A-vitamin er retinol, retinal og retinsyre
  •  

  • Carotenoider: Forstadiet til A-vitamin – også kaldet “provitamin A” – findes i vegetabilske fødevarer i form af carotenoider (deriblandt beta-caroten), som efter behov omdannes i kropppen til A-vitamin

Nogle mennesker er bedre til at omdanne carotenoider til retinoider. Beta-caroten er den type af carotenoid, som kroppen mest effektivt kan omdanne carotenoider til retinoider. Dog er retinol ca. 6 gange stærkere end beta-caroten.

Læs mere om beta-caroten her

Hvis din krop effektivt er i stand til at omdanne carotenoider til retinoider kan det være en fordel at spise beta-caroten (frem for at indtage fødevarer med et højt indhold af retinol), da kroppen selv regulerer indtagelsen af A-vitamin ved at omdanne carotenoider til retinoider efter behov.

Da kroppen kun omdanner carotenoider til retinol efter behov, kan naturlig beta-caroten ikke virke skadeligt. Derfor ses for høj indtagelse af A-vitaminin kun i forbindelse med animalske fødevarer.

Hvis din krop ikke effektivt kan omdanne cartenoider til retinoider, kan du optage A-vitamin ved at spise animalske fødevarer eller kosttilskud.
 
Retinoide- og carotenoide former for A-vitamin kan forekomme naturligt i fødevarer eller som syntetiske analoger i form af tabletter, kapsler m.m.

 

Tabel

Retinoider
Retinol
Retinal
Retinsyre
Retinylester
Carotenoider
Carotener: Xantofyller:
Alfa-caroten Astaxanthin
Beta-caroten Beta-cryptoxantin
Gamma-caroten Cantaxanthin
Deltacaroten Fucoxanthin
Epsiloncaroten Lutein
Zetacaroten Neoxanthin
Violaxanthin
Zeaxanthin